A.Vogel Blog

Herbamare salt

December måned i A.Vogel haven i Schweiz

Herbamare produktion

Hvad har indbyggerne i Alsace tilfælles med Herbamare?

Vore marker i Roggwil er for det meste dækket af sne i denne måned og der er ikke meget at se. Det giver derfor en kærkommen lejlighed til at fortælle om nogle andre marker blot nogle få hundrede kilometer fra Roggwil. 

Alsace ligger i den østlige del af Frankrig og grænser op til både Tyskland og Schweiz. I løbet af århundreder har grænsen mellem Tyskland og Alsace flyttet sig frem og tilbage adskillige gange og der er da også tydelig tysk kulturel indflydelse i Alsace.

For eksempel så er faconen på de dejlige Alsace vinflasker lang og smal, ganske som gamle tyske vinflasker og ikke som de franske. En traditionel lokal ret er choucroute, en kål ret der laves på samme måde som den tyske sauerkraut. 

Den hund vi i dag kender som schäferhunden er opkaldt efter området, da den i Alsace kendes som enten ”Alsatian” eller ”Alsatian Wolf Dog”.

I den sydlige del af Alsace ligger byen Colmar. Det er her vi producerer Herbamare – vores havsalt som har trukket længe med økologiske urter og grønsager.

Vi ved allesammen, at vi ikke bør indtage for meget salt, så hvorfor gjorde Alfred Vogel sig så umage for at udvikle en urtesalt? 

Som med så mange andre ting i livet handler det om et holistisk livssyn. Alfred Vogel mente, at det ikke så meget er mængden af den salt du drysser på din mad, men snarere kvaliteten af saltet.

Havsalt indeholder både natrium klorid og spor af jod og andre mineraler. Det er årsagen til, at havsalt smager meget bedre end det kemisk fremstillede salt.

Herbamare er imidlertid ikke kun havsalt, men også 14 forskellige grønsager og urter.Det betyder, at Herbamare leverer et bredt spektrum af smag til maden og gør madoplevelsen meget større. 

Dette koncept bør få en klokke til at ringe hos alle gode kokke over hele verden, de ved nemlig at urter, grønsager og krydderier er en vigtig og afgørende del af et velsmagende måltid. Hvis en ret er godt smagsmæssigt afbalanceret kræves der langt mindre salt.

Hvordan produceres Herbamare?

Når vi laver Herbamare starter vi med økologiske grønsager og urter, dyrket lokalt og tæt på vores fabrik i Alsace, samt havsalt fra Camargue regionen i Frankrig. Fremstillingsmetoden som anvendes ligner den metode som vi bruger, når vi laver tinkturer. 

Grønsager og urter leveres friskhøstede til fabrikken om morgenen, for det meste før kl. 8. Hver grønsag og urt fint-hakkes separat og hvis man tilfældigt er i nærheden når porrerne hakkes, løber øjnene i vand da luften er tæt af aromaen fra de friske porrer – der jo som bekendt tilhører løgfamilien.

De finthakkede grønsager mixes nu med havsalt og får lov at trække i mindst 3 måneder – denne periode tillader alle aromaer og smagsstoffer fra de friske grønsager at trække helt ind i det enkelte saltkorn. 

Når de forskellige salt/grønsags-mix har trukket tilstrækkeligt, tørres de ved lav temperatur. Til slut blandes de forskellige mix efter en nøje afstemt opskrift, for at sikre den unikke Herbamare smag og så pakkes det færdige urtesalt.

Så, næste gang du spiser et måltid med Herbamare, så send en tanke til markerne i Alsace. Endnu bedre er det, måske, hvis dit måltid ledsages af en dejlig Alsace vin!


Printprint-icon

0 Produkt(er) i din indkøbskurv