A.Vogel Blog

Friskplante ekstrakt

November måned i A.Vogel haven i Schweiz

fra plante til ekstrakt

Der er nu mere stille i haverne i Roggwil. De medarbejdere som arbejder i haven er nu indendørs, de renser værktøj, planlægger og forbereder næste sæson. Hele høsten er nu i hus. Markerne har gjort deres pligt for året og får nu en velfortjent hvileperiode hen over vinteren.

Nogle marker har dog fri i længere tid og hviler i et helt år! Men vi kan dog ikke lide at markerne bare ligger hen – det er bedst, at jorden dækkes af levende planter mens den hviler.

Velorganiseret rotation af afgrøder

Derfor tilplanter vi markerne med grøngødnings planter. Når disse senere pløjes ned i marken leverer planterne mange næringsstoffer tilbage til jorden. Det er fornuftigt, og helt på linje med de økologiske principper, at køre en velorganiseret afgrøde rotation som inkluderer hvileperioder, for ikke at udpine jorden.
Der findes en lang række planter som er tilladte at bruge som grøngødning i økologisk dyrkning, vi foretrækker arten Phacelia (Honningurt). Den spirer godt, vokser hurtigt og dækker jorden godt. Det er også vigtigt, at den valgte plante ikke opfører sig som en ukrudtsplante i marken, når vi gerne vil dyrke den igen.

Friskplante produktionen

Selvom november er en stille måned i haven er det den travleste tid inde i fabrikken. Det sørger efterårets høst af store mængder friske planter for.
De fleste A. Vogel produkter er, eller starter som, tinkturer. Disse tinkturer fremstilles via en alkohol ekstraktion hvortil man anvender ren drikke alkohol. Brugen af alkohol som ekstraktionsmiddel har den fordel, at man kan udtrække alle plantens indholdsstoffer, både de fedt- og vandopløselige.
Når det friskhøstede plantemateriale kommer ind fra marken, fint-hakkes det og blandes med alkohol og vand. Den nøjagtige mængde alkohol og vand der skal anvendes er forskellig fra plante til plante og afhænger ligeledes af plantens vandindhold.
Plante, alkohol og vand blandingen står nu og trækker i 2 – 3 uger, denne proces kaldes mazeration. Denne periode er helt afgørende da det er her at plantens indholdsstoffer stille og roligt udtrækkes af alkoholen.
Når mazerationen er overstået bliver blandingen filtreret. Efter filtreringen bliver den tilbageværende, våde plantemasse presset for at få så meget tinktur som muligt ud. Nu har vi en færdig A. Vogel tinktur.

Kontrol, analyse, kontrol, analyse, osv…

Denne proces lyder enkel, men det som man ikke ser, er de myriader af kontroller og analyser som finder sted i løbet af fremstillingen. Som eksempel kan nævnes, at der udføres over 100 kontroller og analyser i produktionen af Echinaforce.

Hver plante/urte behandles individuelt

Siden Alfred Vogel begyndte sin tinkturproduktion i Teufen, har vi samlet mange års detaljeret og værdifuld erfaring i tinkturproduktion. Mazerations tiden er et godt eksempel herpå. Når man marinerer madvarer er det normalt bedst med en lang marineringstid og man skulle tro, at det samme var gældende for planternes mazerations tid. Dette er dog ikke altid tilfældet og paradoksalt nok findes der urter der giver højere koncentrationer, hvis de mazererer i kort tid.

Vores tabletter fremstilles fra friskplante tinktur

Selvom vi mener, at tinkturer er den bedste og mest oprindelige måde at tage plantemedicin på, findes der også mennesker som foretrækker tabletter.
Alle vores tabletter starter deres liv som frisk-plante tinkturer. Så hvis vi skal fremstille Echinacea-tabletter, starter vi med en Echinaforce tinktur, som placeres i et apparat der producerer et delvist vakuum. Det betyder, at alkoholen fordamper ved den skånsomt lave temperatur af 40 grader, blot 3 grader over normal kropstemperatur. Denne metode frembringer en koncentreret tinktur som kan slås til tabletter. Denne unikke metode tillader, at alle de aktive stoffer fra tinkturen, nu kan bevares i tabletform. Tabletterne er biokemisk identiske med den tinktur vi startede med, så vores tabletter er derfor også friskplante produkter.


Printprint-icon

0 Produkt(er) i din indkøbskurv