A.Vogel Blog
 

Disse ord er fra Alfred Vogels bog ”Kosten som helsefaktor”, der udkom i 1935. Pioneeren indenfor naturlig sundhed var overbevist om, at et liv i harmoni med naturen betyder at spise så naturligt og så sundt som muligt. Hvis man kun spiser naturlige fødevarer, behøver man ikke bekymre sig om, hvorvidt man får for mange eller for få vitaminer. Han plejede at sige, at naturen giver os alt, hvad vi behøver for at opretholde et sundt sind og en sund krop. Her er Alfred Vogels ti kostprincipper:

1. 

Du er, hvad du spiser! At spise skal være fornøjeligt og sundt. Maden skal være økologisk og så frisk og naturlig som muligt – så vil smage ligeså godt og være sund.

2. 

I bund og grund skal man sikre sig, at man anvender naturlige fødevarer, der indeholder fibre, vitaminer og mineraler. Det anbefales at spise fedt i form af vegetabilske olier og fisk, som indeholder umættede fedtsyrer.

3.  

Spis langsomt og tyg maden godt. (Godt tygget er halvt fordøjet). Spis lette måltider om aftenen – grønsagsretter, salater, tynde supper og frisk frugt.

4.  

Maden bør være frisk og godt tilberedt (ikke stegt i fedt) for ikke at miste værdifulde næringsstoffer. Varme retter mister mange næringsstoffer under tilberedningsprocessen. De bør ikke eftervarmes. Færdigretter bør undgås: hvor dette ikke er muligt, bør man kontrollere vitamin- og mineralindholdet.

5. 

Gør det til en vane at gå en tur efter måltiderne. Dette er godt for både åndedrættet og fordøjelsen.

6.

Lav fastedage. Det kan være gavnligt for maven, hvis man på visse dage kun drikker juice, kun spiser frugt, kål eller ris.  

7.

Drik mindre mængder kaffe og alkohol. Hold op med at ryge. Disse ting kan irritere maven og tarmene.

8.  

Gør måltiderne mere appetitlige ved at bruge urter, spirer, skud, hvidløg, revet peberrod og citronsaft. Måltidet skal være en fornøjelse.

9.  

Spis med måde. Alfred Vogel troede på, at vi kunne reducere mængden af mad vi spiser med 40-50% og stadig få tilstrækkelige mængder næringsstoffer.

10. 

Alfred Vogel levede hovedsagelig som vegetar og spiste naturlig basisk fuldkost med en stor andel råkost ligesom folk, der den dag i dag lever i harmoni med naturen.

Alfred Vogel udtrykte sine tanker om sund kost ofte i forskellige publikationer som f.eks. i bogen ”Kosten som helsefaktor” og den klassiske ”Den Lille Doktor”, som stadig fås i 2003-udgave.

Printprint-icon

0 Produkt(er) i din indkøbskurv