background

A. Vogels have

De fire sæsoner i A. Vogels have i Roggwil, Schweiz

Det første Alfred Vogel altid gjorde, når han besøgte sin fabrik, var at besøge haven. For havde planterne det godt, så havde virksomheden det bedste udgangspunkt for at skabe gode produkter. Man kan nemlig ikke lave gode produkter på dårlige råvarer. Det var et af hans mantraer og noget, vi den dag i dag vægter meget højt.

For haven er det, der gør A. Vogels produkter til noget helt særligt. A. Vogel-havens historie strækker sig helt tilbage til, da Alfred Vogel var på udkig efter nye arealer, da produktionen blev for stor til hans naturopatiske klinik. I dag produceres produkterne i Roggwil der ligger tæt på Bodensee i Schweiz. Og fra haven, der ligger lige ved siden af produktionen, henter man mange af råvarerne til produkterne.

Vinter – verdens bedste kompost
Året i A. Vogel-haven starter med forberedelse, allerede mens der stadig ligger sne på jorden. Forberedelse er en af årets vigtigste opgaver. Men forberedelse er ikke kun planlægning, det er også jordforbedring. I januar pløjer vi, så jorden får gavn af den vegetation, der har overlevet vinteren. Og når markerne har hvilet lidt efter pløjning, er det tid til verdens bedste kompost. Komposten er grundlaget for dyrkningen i haven. Alfred Vogel sagde, at god kompost ”er jordens bedste lægemiddel”, og vi er heldige at have erfarne folk, der følger i hans fodspor. De laver komposten af det plantemateriale, som er tilbage, når vi har udtrukket de finthakkede planter i alkohol til produkterne. 

Forår – spirer og ukrudtshøst
Foråret kommer aldrig alene i A. Vogel-haven. Det er i det tidlige forår, at vores særligt udvalgte planter begynder at vise sig som spirer i drivhuset. Det er vigtigt at huske, at en sund plante starter som et sundt frø. Derfor dyrker vi ikke blot vores egne planter. Vi insisterer også på at lave vores egne frø. På den måde har vi altid kontrol over den økologiske dyrkning, og vi kan bruge planterne helt friske. Echinacea og Perikon er de første frø, som sås.  

I april vågner haven for alvor. Solen står højere på himlen, dagene bliver længere, jorden tørrer, og fugle og insekter vender tilbage. De unge planter fra drivhuset slippes ud på friland fra midt i april og fremefter, og i maj bliver det for alvor tid til at høste ukrudt. Men det, som for nogen er ukrudt, er for andre noget helt andet. Selvom lugearbejdet er afgørende, har vi ingen intention om at fjerne ukrudtet for tid og evighed. Vi bruger derfor heller ikke sprøjtemidler. Ukrudtsplanter er af stor betydning for planternes bio-diversitet, og de tiltrækker flere forskellige insekter og dyr. 

Det ukrudt, vi hakker op i bedene, omsættes i en særlig ukrudtskompost, som vi bruger på områder, som ikke er i aktiv drift. Ukrudtet er en ressource på lige fod med vores lægeplanter og fortjener samme omhu. 

Sommer – blomstrende marker og ro på
Omkring juni står vores Echinacea-marker med røde toppe, og blomsterne begynder at udvikle sig. Andre planter som baldrian, humle, passiflora og perikon trives også i det varmere vejr.

Havearbejdet i den tidlige sommer er ikke så vanskeligt, da vi befinder os midt mellem udplantning og hovedhøsten, som løber fra juli til september. Der er tid til at beundre resultaterne af de forrige måneders arbejde. Som juli skrider frem, bliver vores Echinacea-marker stadig mere intenst røde. 

Efterår – den travleste tid i haven
Sensommer og efterår er den travleste tid i haven. Nu er det tid til vores Echinacea-høst. I august høster vi dagligt helt op mod 5.500 kg. 

Senere samler vi frø fra de toårige gamle planter, som har fået lov at gå i frø. De tørre blomsterhoveder høstes, frøene rystes ud, og så har vi de frø, vi skal bruge til næste sæsons planter. Det har vi gjort, siden Alfred Vogel anlagde haven og de planter, vi i dag bruger til at fremstille Echinaforce, er direkte efterkommere af de frø, som var de første Alfred Vogel lagde i havens jord. 

Høsten i Roggwil er næsten ovre, når oktober rammer haven, og hele høsten er i hus omkring november. Det er kun nogle få urter, som plukkes og samles bedst i det sene efterår.  

Vigtigt at have hjertet med
Alfred Vogel lagde mærke til, at nogle mennesker er bedre til at dyrke planter end andre. Hans teori var, at selvom gødning og vand klart er, hvad en plante har mest brug for, så er kærlighed også en afgørende faktor, da det bestemmer, hvor stor umage man gør sig med plantens pleje. ”Den, som ikke elsker sine planter, har heller ikke den store lyst til at tage sig godt af dem, så det bør ikke være en stor overraskelse, at resultatet ikke bliver det bedste.

Alfred Vogel i sin have

Alfred Vogel

Vinter i haven

Alfred Vogels have

Afblomstret Echinacea purpurea

Echinacea purpurea

De første spirer skyder frem i drivhusene

Alfred Vogels drivhuse

Echinaceafrø

Echinacea purpurea

Blomstrende Echinaceamarker

Echinacea purpurea

Høsten af Echinacea purpurea går ind

Echinacea purpurea

Vogel deler ud af sin viden om planternes egenskaber

Alfred Vogel og barn

Vedligehold din sundhed med naturlige produkter

Vi tror på, at vi i naturen finder alt, som vi behøver for at vedligeholde et godt helbred. Og det er vores mål at støtte dig i at vedligeholde din sundhed.

Læs mere her

Årets gang i A. Vogels have

For A. Vogel var det afgørende at have hjertet med, når han dyrkede sin have. Hver årstid i A. Vogels have er unik og vigtig på hver deres måde!

Læs om årets gang i A. Vogels have

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og modtag spændende viden om helsekost og sundhed. Du får også årstidsspecifik vejledning og relevante rabatter som en af de første.  

Tilmeld dig her