A.Vogel Blog

Høsten som forbereder os på vinteren

August måned i A.Vogel haven i Roggwil, Schweiz

H

I august er de fleste schweizere på ferie, men i Roggwil er det årets travleste tid. 

Nu er det tid til vores Echinacea høst. Vi dyrker vore Echinacea i vore egne haver og på marker tæt på Roggwil. Den daglige høst ligger ofte helt op mod 5500 kg! Det er vigtigt, at dyrkningen sker tæt på fabrikken da vi bruger vore planter friske og forarbejdningen skal ske straks efter høsten.

Friske planter indeholder op til 3 gange flere aktive stoffer end tørrede

Princippet med at bruge friske planter til ekstraktionen blev grundlagt af Alfred Vogel da han stadig arbejdede på sin klinik i Teufen, Appenzell. Vogel så, at hans patienter reagerede meget bedre på urtemedicin fremstillet af friske planter end på urtemedicin fremstillet af tørrede planter. 

Det virker både logisk og intuitivt rigtigt – hvad vil du helst spise, tørret broccoli eller frisk broccoli?

Mange år efter at Alfred Vogel insisterede på at bruge friske planter har videnskaben været i stand til at påvise at friskplante ekstrakter indeholder flere aktive substanser når man sammenligner med ekstrakter lavet af samme mængde tørret plante. Når det gælder echinacea purpurea er alkylamid indholdet næsten 3 gange større i et friskplanteekstrakt. Det gør en stor forskel på effekten af det produkt du finder i din butik. 

Både plante og rod anvendes

Når vi høster, er echinaceaplanterne mellem 1.2 – 1.5 m høje og for det meste 2 år gamle. Vi bruger aldrig planter ældre end 3 år da de mister deres kraft efter dette tidspunkt. Vi bruger hele den overjordiske og synlige del af planten til at fremstille vores tinktur.

Vi høster rødderne af 3 år gamle planter i september og bruger dem friske til at fremstille en echinacea rod tinktur. Det gør det muligt for os at fremstille det unikke Echinaforce produkt som indeholder både den overjordiske del af planten såvel som roden i forholdet 95:5. 

Stærk plante og gode vækstforhold

Vore echinacea planter er sunde, stærke og ikke særligt modtagelige for sygdomme – nogle mener at det skyldes at planten har et sundt immunsystem. Fugtig og våd jord kan nogle gange medføre svampeangreb men heldigvis er jorden i Roggwil tør og veldrænet, selv i årets korteste måneder. Vogel var dygtig og omhyggelig da han valgte sit dyrkningssted.

Sundheds- og kvalitetsbevidste mus

Om vinteren har vi nogle gange problemer med markmus som elsker at spise echinacea plantens rødder. Vi kigger efter huller i jorden og undres stadig over, at en enkelt mus kan ødelægge op til 10 kvadratmeter mark. 

Mus foretrækker områder med megen vegetation da det giver gode muligheder for at de kan gemme sig for rovdyr og –fugle. Derfor rydder vi pænt op i echinacea markerne efter høsten, døde blade og ukrudt fjernes altid inden vinteren.

Det klarer for det meste ærterne, men vi mister lidt echinacea planter til mus hvert år. Det er sikkert de mus der klarer sig bedst gennem vinteren!


Printprint-icon

0 Produkt(er) i din indkøbskurv