A.Vogel Blog

Verdens bedste kompost

Februar måned A.Vogel haven i Schweiz

 

Giv aldrig hånd til en passioneret kompost producent – vedkommende har måske lige haft hånden nede i favorit komposten for at rode rundt og checke om den er klar til brug.

I A.Vogel haven er vi så heldige, at have adskillige meget erfarne og dedikerede ”kompost lavere” som følger i mesteren Alfred Vogels fodspor. Alfred Vogel sagde, at god kompost ”er jordens bedste lægemiddel” og hvis vi helbreder ”syg” jord kan vi bidrage til at helbrede planter, dyr og mennesker.

Komposten er grundlaget for økologisk dyrkning. Det tilfører jorden organisk gødning og nærer jordens organismer. I tillæg vil kompostering give ”miljø point” da det er en form for genbrug, i dette tilfælde af planter. 

Selvom kompostering i dag er trendy, er teknikken meget gammel, den daterer sig helt tilbage til det romerske rige. Den blev ”gen-opfundet” i 1902 og senere hjalp Rudolf Steiner med til at gøre kompost populær via den økologiske bølge.

I A.Vogel haven spreder vi kompost i februar efter at markerne har fået lov at hvile lidt efter pløjningen. Imidlertid er komposten produceret adskillige måneder før i løbet af sommeren og efteråret. Ligesom mange af os er bakterier en smule dovne i kulden og arbejder bedst i varmere vejr. Og det er også den årstid hvor vi har mest plantemateriale at kompostere.

Vores kompost laves af det plantemateriale der er tilbage når vi har udtrukket de finthakkede planter i alkohol (det tekniske navn for processen er mazeration). Det plante-materiale som bliver tilovers kaldes ”marc”. Marc’en placeres i en speciel kompost-mikser sammen med hestegødning og vand. Efter blanding bredes komposten ud og dækkes til. Nu kan bakterierne begynde deres arbejde i komposten. 

Bakterier som forandrer plantemateriale til kompost kaldes aerobe bakterier – de skal bruge ilt for at leve. Hvis man ønsker de skal trives, må man vende sin kompost regelmæssigt for at lufte den. Alfred Vogel anbefalede, at man gør det i løbet af vinteren hvor, tilføjede han, mange mennesker har godt af lidt motion!

Medens bakterierne arbejder dannes der varme, kuldioxid og ammoniak. Ammoniak har en karakteristisk og let genkendelig lugt og omdannes hurtigt til nitrit og nitrat som nærer jorden. Hvis komposten lugter af ammoniak er den ikke helt klar til brug.

Men hvordan laver man så verdens bedste kompost, hvis man ikke har Vogels gode økologiske plantemateriale som udgangspunkt? 

1. Først skal dit plantemateriale skæres i små, ensartede stykker. Det gør at bakterierne kan arbejde jævnt – og din kompost ser bedre ud.

2. Dernæst er det vigtigt, at få den rigtige balance mellem kulstof og kvælstof i din kompost. Træ og gamle blade tilfører kulstof og giver komposten struktur. Unge planter, afklippet græs og gødning tilfører kvælstof. Start med en ligelig fordeling mellem de 2 grupper og juster forholdet ila den første uge, når du ser hvordan din kompost udvikler sig. Hvis du har for meget kulstof vil din kompost ikke nedbrydes. For meget kvælstof får komposten til at rådne – du vil sikkert opdage det på grund af lugten, men hvis ikke, vil en nabo hurtigt gøre dig opmærksom på problemet!

3. Dæk din kompost til – det holder på den udviklede varme, fremmer processen og slår evt. frø ihjel inden de spirer. Tildækning forhindrer udtørring af komposten i solskin og forhindrer de gode indholdsstoffer i at blive vasket ud i regnvejr. Vend komposten en gang om ugen.

4. Husk at dufte til komposten regelmæssigt – duften vil afsløre om alt går som det skal. På trods af at den indeholder gødning, så lugter kompost ikke grimt. Hvis komposten lugter råddent så tilsæt flere visne blade og træ kviste. Hvis komposten lugter af ammoniak (som urin) så er den ikke moden og skal have lidt mere tid. 

Din kompost er klar, når den lugter som frisk jord. Dine planter vil være taknemmelige for den.

Læs også historien om haven i januar

Printprint-icon

0 Produkt(er) i din indkøbskurv