A.Vogel Blog

Historien om Perikon

Juli måned i A.Vogel haven i Roggwil, Schweiz

Historien om Perikon

Perikon kaldes også Johannes-urt på grund af dens forbindelse med Skt. Johns dag, 24. juni. Denne dag er en af årets længste, for det meste varm og den blomstrende Perikon blev traditionelt plukket til denne festdag.

Plantens botaniske navn er Hypericum perforatum. Hypericum er sammensat af de græske ord hyper (over) og eiko (billede) og henviser til traditionen med at hænge planten over religiøse ikoner, for at modvirke ondt, på Skt. Johns dag.

Perforatum henviser til, at man kan se små olie-kirtler i bladene når de holdes op mod solen, dette får bladene til at virke perforerede. Olien i disse kirtler er klart gul eller orange og er rig på aktive indholds-stoffer.

Vi ved, at mængden af aktive stoffer er størst nogle få uger efter at blomsterne kommer til syne og i Roggwil høster vi derfor Perikon først i juli måned.

Perikon er en af vore bedst dokumenterede planter og dens rolle i behandlingen af tristhed, modløshed og nedtrykthed er bevist. Dog har planten en svaghed, den er ret modtagelig for svampeangreb og en tilstand der hedder ”St. Johns Wort Wilt”. Årsagen til dette er ganske interessant og kræver, at man lige skuer tilbage til sin biologiske skolelærdom.

Perikon er usædvanlig på den måde, at de frø en plante producerer altid er en nøjagtig klon (kopi) af moderplanten. Når disse frø sås, er alle planterne i marken helt ens. Tænk på enæggede tvillinger og gang op med nogle tusinder.

Denne egenskab kan på den ene side være en fordel, da det giver en mark med planter som alle producerer store mængder af aktive stoffer. Det giver en rigtig god og stærk plante som er god at lave ekstrakt af. Imidlertid er bagdelen, at hvis en svampeinfektion får held af at sætte sig fast på en plante, så vil alle de andre planter i marken være akkurat lige så sårbare.

Nogle Perikon arter er mere modtagelige end andre og for at undgå sygdommen har vi været meget omhyggelige i udvælgelsen af de under-arter af Perikon vi dyrker.

Udvælgelsen skete rent videnskabeligt over en årrække hvor vi dyrkede forskellige under-arter på forskellige voksesteder og i forskellige højder. Via en eliminerings proces udvalgte vi planter som er modtandsdygtige overfor svampe angreb OG giver et rigtig godt udbytte af de aktive indholdsstoffer, såsom hyperforin og hypericin.

Imidlertid var vi også, som med alle vore planter, forsigtige med ikke at fokusere for meget på enkelte indholdsstoffer, da det er klart, at alle en lægeplantes indholdsstoffer er af betydning for virkningen.

Rød solhat i juli

Som Juli skrider frem bliver vore Echinacea marker stadig mere intenst røde. Planterne er nu cirka 1.5 meter høje, mange stængler bærer blomst og vi er snart klar til årets første Echinacea høst.

Det er meget vigtigt at time høsten rigtigt. Den største gruppe af aktive stoffer i Echinacea er alkylamid gruppen. Alkylamider findes især i roden og blomsten og derfor venter vi med høsten indtil planten blomstrer. Vi ser også efter andre signaler hos planten, men de er hemmelige!

Vi kan desværre ikke røbe alle de ting der gør os i stand til at producere (synes vi) verdens bedste Echinacea produkt, Echinaforce®.

Printprint-icon

0 Produkt(er) i din indkøbskurv