A.Vogel Blog

At dyrke med god samvittighed

Oktober måned i A.Vogel haven i Schweiz

At dyrke med god samvittighed

Høsten i Roggwil er nu næsten ovre. Vi mangler kun nogle få urter som plukkes og samles bedst om efteråret. Et godt eksempel på det er Aesculus hippocastanum – også kendt som Hestekastanje.

Du kender måske ikke navnet Aesculus med det er meget sandsynligt at du har mødt plantens frø, de runde, brune kastanjer som ligger på jorden under kastanjetræerne om efteråret. De frø som børnene elsker at lege med, bruges også til medicin.

Som ethvert skolebarn ved, så falder kastanjerne af træerne om efteråret, når de er modne. Der er ingen grund til at kravle op i træet for at få fat på flere frø, de er alligevel ikke hårde nok før de modner.

Kastanjer som skal bruges til medicin skal også være modne før brug. Vi høster de modne kastanjer fra bestemte områder i Schweiz, Tyskland og Østrig, områder hvor der ikke bruges kunstgødning, svampe- eller insektmidler.

Djævleklo er en anden urt som vi ikke dyrker i Roggwil. Den vokser faktisk kun i Kalahari ørkenen.

Da vi startede udviklingen af vores Djævleklo produkt for nogle år siden fandt vi ud af, at man kun kunne få vildt samlet Djævleklo . Det var en acceptabel situation på Alfred Vogels tid, da efterspørgslen var forholdsvis lav. Men i vore dage med stigende efterspørgsel rykkes15 millioner vilde planter op med rode hvert år i Syd Afrika og det var helt klart for os, at det ikke var bæredygtigt.

Imidlertid var Djævleklo aldrig blevet dyrket med succes – som modstykke til naturen hvor de gror af dem selv. I samarbejde med videnskabsmænd i både Tyskland og Syd Afrika udviklede vi teknikker der gjorde at Djævleklo nu kan dyrkes i Kalahari ørkenen.

Denne viden blev videregivet til lokale farmere som passer vore farme og således sørger for, at vi kan bruge bæredygtigt dyrkede Djævleklo.

Vore planter dyrkes fra frø som ligger i plantens klo-lignende frøstande der giver plantens dens navn – en klo af særdeles stærke fibre der kræver en stærk sav eller lignende værktøj for at få adgang til frøene. Hvis du nogensinde har set en Djævleklo vil du forstå hvor vanskelig opgaven er og hvorfor special-værktøjer måtte udvikles til dette formål.

Når frøene spirer bliver de unge planter med deres primære rødder plantet i særligt forberedte striber jord i Kalahari ørkenen. Djævleklo rødder høstes når de er mellem 2 – 4 år gamle. På trods af det hårde klima i Kalahari er vi i stand til at dyrke planter af top kvalitet uden brug af kunstgødning, insekticider eller svampemidler.

Det var svært at finde frem til den rigtige dyrkningsmetode og projektet tog længere tid, mere energi og flere penge end vi troede det ville. Men nu har vi en sikker leveringskilde af plantemateriale med godt indhold af aktive substanser til vore Djævleklo produkter. Men endnu vigtigere er det, at vi ikke skader hverken de planter der findes i naturen eller miljøet.

Vi kalder det plante dyrkning med god samvittighed.


Printprint-icon

0 Produkt(er) i din indkøbskurv