A.Vogel Blog

Ben Black Elk

September måned i A.Vogel haven i Schweiz

L

Hvert år i September samler vi frøene fra en mark med 2 år gamle planter som har fået lov at gå i frø. De tørre blomsterhoveder høstes, frøene rystes ud og så har vi de frø vi skal bruge til næste sæsons planter. Vores chef gartner, Andreas, har nøje udvalgt de mest robuste og sunde planter til at videregive deres gener til næste generation.

Men planterne er ikke blot tilfældige Echinacea planter – de har en historie at fortælle. Vore Echinacea frø kan spores tilbage til en amerikansk prærie indianer ved navn Ben Black Elk.

Echinacea purpurea, den art som bruges i Echinaforce, stammer fra de nord amerikanske prærier.

In 1950’erne rejste Alfred Vogel rundt i hele verden, bl.a. i Østen og Syd- og Nord Amerika. På en af sine rejser mødte han Ben Black Elk, en Sioux medicin mand fra Oglala Lakota stammen. Den måde som Sioux indianerne brugte naturens kraft i sundhedens tjeneste gjorde et stort indtryk på Vogel og i løbet af besøget blev de 2 mænd venner.

Black Elk introducerede Vogel til mange traditionelle Sioux mediciner, inklusiv den røde solhat- Black Elks forfædre havde brugt planten i store mængder i mange generationer, både ind- og udvortes mod en lang række problemer som slangebid, sårheling og som en generel tonic.

Som tegn på deres venskab gav Black Elk en håndfuld Echinacea frø til Alfred Vogel da de skiltes. Disse frø blev bragt hjem til Teufen hvor Vogel havde held til at fremavle en mark med Echinacea som blev brugt til at fremstille hans første Echinacea tinktur – som han kaldte Echinaforce.

Over årene høstede Vogel flere frø fra den sunde stamme som han startede og det var disse frø som blev brugt til at starte den nuværende Echinacea stamme i Roggwil. Så de planter vi i dag bruger til at fremstille Echinaforce er direkte efterkommere fra de frø som Alfred Vogel fik af Ben Black Elk for mange år siden. En vidunderlig arv og et smukt eksempel på at en lille gave kan glæde rigtig, rigtig mange mennesker.

For kort tid siden satte nogle videnskabsmænd sig for at bestemme den genetiske afstamning af de planter som vokser i Roggwil og de var i stand til at vise, at planterne i Roggwil er identiske med de Echinacea planter som vokser i South Dakota.

Dette bekræftede ikke blot historien om Ben Black Elk men viste også at, selv efter så mange år har vore planter ikke ændret deres karakter i forhold til de planter som Sioux indianerne bruger.

Printprint-icon

0 Produkt(er) i din indkøbskurv