A.Vogel Blog
Achillea millefolium

Historie

Ifølge Plinius kommer det latinske ord ”achillea” fra det græske ”achilleía” og henviser til Achilles, helten i den trojanske krig. Kentaueren Chiron underviste Achilles i kunsten at læge og det siges, at han brugte lægeplanter til at helbrede sine krigere.

Millefolium er fra oversættelsen af det græske ord ”myrióphyllon”, der betyder ”bærer mange blade”. Navnet nævnes så tidligt som Plinius og Dioscorides.

 

Botaniske karakteristika

Rølliken er en 20-80 cm. høj, stærkt lugtende, flerårig staude. Bladene er dobbelt flersnitdelte med linjeformede afsnit. Kurvene er små og mange sammen i en topformet stand. Bladene og stængel har fine hår. For enden af stænglen sidder små dobbelte blomsterhoveder med hvide, lyserøde eller mørkerøde tungeformede blomster i klynger. Røllike blomstrer fra maj til oktober.


Røllike har mange underarter og det kan være vanskeligt at adskille dem morfologisk, men deres kemiske sammensætning varierer betydeligt. Bioforce dyrker tetraploid (= der har firekromosomsæt) underarter som ssp. Collina. Kun underarterne indeholder den blå æteriske olie, azulene.

 

Voksesteder

Rølliken trives bedst på tørre enge og solrige vejsider op til 2500 meter over havoverfladen. Den er hjemmehørende i Europa, Nordasien og Kaukasus og er blevet indført til Nordamerika, Australien og New Zealand.

 

Tilberedning

A. Vogel/Bioforce fremstiller alkoholudtræk fra friske, økologiske dyrkede overjordiske dele af planten, der høstes, når den blomstrer.

Røllikeurten er ofte tilberedt som en te og kan også bruges som badesalt.

 
 

Printprint-icon

0 Produkt(er) i din indkøbskurv