A.Vogel Blog
Melissa officinalis L.

Historie

Ordet melisse er en forkortelse af den latinske form af det græske ord ”melissóphyllon”, der betyder bi blad. Navnet stammer fra det græske ord ”mélissa” eller ”mélitta”, der betyder bi, der igen stammer fra ”meli”, honning. ”Officinalis” er nylatin og betyder ”i farmaceutisk brug”.

I oldtiden, blev citronmelisse dyrket som føde for bier. Virgil og Plinius rapporterede, at citronmelisse blev smurt på nye bistader for at lokke bierne til ved den stærke duft.

Den medicinske anvendelse af citronmelisse går 2000 år tilbage. I det 10. århundrede anvendte arabiske læger planten til mange formål. I kapitælerne i Charlemagne blev der givet ordre til at plante citronmelisse i alle munkehaver.

Botaniske karakteristika

Citronmelisse er en 50-80 cm. høj flerårig urt med et firkantet, forgrenet, glat stængel. De modsatstillede blade, hvis stængler varierer i længde, er fra ovale til hjerteformede og har en uregelmæssig takket (runde takker) eller savtakket (små, skarpe takker) kant. Bladets mørkegrønne overflade er næsten glat og har tydelige årer.

Bleghvide læbeformede blomster, der er ca. 1 cm. store, vokser fra bladhjørnet i en halv-cirkel. Blomsterne og de knuste blade har en krydret duft og minder stærkt om citroner. Citronmelisse blomster fra juni til september.

Voksesteder

Planten stammer fra den østlige del af middelhavsområdet og Vestasien. I Europa er det almindeligt at dyrke planten i haver. Planten findes vildt på solrige steder i højde op til 1000 meter over havoverfladen.

Tilberedning

A. Vogel/Bioforce producerer et alkoholudtræk fra friske økologisk-dyrkede citronmelisseskud. Citronmelisse høstes 3-5 gange om året lige før skuddene formes. Citronmelisse er meget brugt som te, og som krydderi har den mange anvendelsesmuligheder, specielt i orientalsk mad og sommerdrikke. Den er ligeledes en vigtig ingrediens i urtelikør som Chartreuse og Bénédictine og i spiritus såsom Carmelite. Blade af citronmelisse bruges ligeledes i badesalte og urtepuder. Den æteriske olie anvendes også til medicinske formål.

 
 

Printprint-icon

0 Produkt(er) i din indkøbskurv