A.Vogel Blog
 

I vort kredsløb cirkulerer cirka 5 liter blod. Hjertet pumper det iltrige blod ud i arterierne, hvorfra det fordeles i vævet.

Venerne fører derefter det af-iltede og “brugte” blod tilbage til hjertet. Medens alt dette sker befinder cirka 15% af blodet sig i arterierne og mere end 80% i venerne. Det betyder, at det hårdeste arbejde finder sted i venerne! Alle vener som ligger under hjertets niveau skal transportere blodet opad mod tyngdekraften.

Heldigvis findes der i kroppen forskellige ting som hjælper os med denne opgave – helt uden at vi skal tænke på det.

Muskelpumpen

Da venerne har en blødere væg og en større diameter
end arterierne, reagerer de på selv de mindste muskelimpulser som bidrager til at presse blodet
opad gennem venerne.

Derforuden vil bevægelser i de nærtliggende arterier medvirke til, at blodet presses opad.

For hver 8 – 10 cm har venerne en veneklap som fungerer på følgende måde: Når blodet flyder opad mod hjertet åbner veneklappen sig for hurtigt at lukke sig igen og forhindre blodet i, at flyde tilbage.

Åndedrættet

Dybe indåndinger betyder ikke blot luft i lungerne, men også at det venøse blod trækkes tilbage op mod hjertet.”Veneproblemer gør ikke ondt”

Når man er i den første fase af veneproblemer mærker man ikke noget da problemerne opstår og udvikler sig langsomt.

Det svageste led i venerne er venevæggens elasticitet. Genetiske og hormonelle forhold kan svække venernes elasticitet. Hvis man samtidig ikke bevæger sig tilstrækkeligt, vil venerne heller ikke blive stimulerede af benenes muskelbevægelser.

Hvis det indvendige tryk i venerne også stiger, mister man yderligere vene elasticitet.

Alle disse forhold bidrager til at elasticiteten i venerne bliver mindre og at veneklapperne nu ikke længere kan nå sammen og forhindre blodet i at løbe tilbage i venerne. Det betyder, at blodets tilbageløb mod hjertet ikke længere er optimalt og at blodet stagnerer i venerne i benene.

Denne ophobning af blod i benenes vener får trykket inde i venerne til at stige og vene-væggene begynder at lække. Væske, protein og blodpigment bliver presset ud i blodet. Følgerne af dette er væskeophobning i ankler og lægge, først mest om aftenen og senere hele dagen.

Symptomer på svage vener:

  • trætte, tunge ben
  • hævede ben
  • krampe
  • kløe på underbenene

En sund vene (venstre) i modsætning til en vene hvor veneklapperne ikke lukker tæt (højre). I den højre vene vil blodet kunne løbe tilbage i benet.

    Printprint-icon

    0 Produkt(er) i din indkøbskurv