Jern – eller ikke? 1/3

(Denne artikel fortsætter på næste side, klik på linket i bunden af siden)I århundreder er jern blevet tæt forbundet med styrke og sundhed.
Vi taler stadig om et "jernhelbred", hvorved vi forstår et godt og robust helbred.
Begrebet stammer fra den tid, hvor jernmangel var en hyppig årsag til ”blegsot”, som er anæmi, altså for lidt af det røde, ilttransporterende hæmoglobin i blodet.
I dag er vi blevet opmærksomme på, at ikke blot kan anæmi skyldes mange andre ting end jernmangel, men også at jern er et tveægget sværd, som det kan være særdeles farligt at få for meget af.

Blodmangel - Find årsagen

Jern kender vi bedst som et metal. Et metal, som man bruger til fremstilling af stribevis af industriprodukter lige fra lommeknive til supertankere.
Men jern er mere end det. Det er først og fremmest et grundstof. Et grundstof, som indgår i en række livsvigtige processer i kroppen, bedst kendt som den centrale del af hæmoglobinmolekylet, der er den ilt-bindende faktor i de røde blodlegemer.
En typisk følge af jernmangel er da også blodmangel, målt som lav hæmoglobin.
Desværre er det en typisk automatreaktion, at ganske mange mennesker får ordineret eller selv tager jerntilskud, hvis de er blege, hvis de føler sig trætte, eller hvis de har fået konstateret blodmangel hos deres læge.
Men selv om jernmangel kan medføre blodmangel, er det absolut ikke sikkert, at man skal have jerntilskud, fordi man har blodmangel!
Blodmangel kan nemlig skyldes mange andre ting end jernmangel. Og årsagen skal findes, før man tager jerntilskud.
Hvis blodmangel skyldes en alvorlig blødning fra en kræft i tarmen, så er det jo ikke hensigtsmæssigt at tage jerntabletter. På samme måde, hvis man har en leukæmi, hvor de hvide blodlegemer fortrænger de røde, eller hvis man ligefrem har en ophobning af jern i sine depoter, som blokerer for andre vigtige faktorer til bloddannelse.
Det er derfor helt nødvendigt at finde årsagen til en konstateret blodmangel, før man begynder at tage jerntilskud. Ellers risikerer man blot at overfylde sine jern-depoter, og så kan man for alvor få problemer.

Gå til side 2...

 

druckenprint-icon