background

Næsesprays - på godt og ondt

En sart slimhinde kræver nænsom behandling

En af mine kolleger havde en gang fået en infektion i næseslimhinden. Han havde ikke lige et antibiotikum til nasalt brug ved hånden, men han havde nogle øjendråber mod infektion liggende, så han tænkte: Når de kan dryppes i øjnene uden at skade, så må de nok også kunne bruges på næseslimhinden. Men han tog grueligt fejl. Det sved, så han ikke kunne være nogen steder i ½ time.

Slimhinden i næsen er den mest følsomme

Mange tror, at de sarteste slimhinder findes i øjnene, men det gør de ikke. Næseslimhinden er det mest følsomme, der findes, og der er rigelig forsyning med nerveender, der kan meddele hjernen om temperatur, luftfugtighed, kemisk påvirkning og noget så følsomt som dufte via et organ i toppen af næsehulen, der hedder ”det olfaktoriske organ”.

Næseslimhinden fungerer samtidigt som radiator, der skal varme indåndingsluften op, samt tilføre den lidt fugtighed for at skåne bronchier og øvrige luftveje for udtørring. Det er derfor vigtigt, at man trækker vejret gennem næsen, i stedet for den dårlige vane, som mange tillægger sig, at trække vejret gennem munden.

Høfeber og andre allergener

Mange oplever en tæt næse om foråret, hvis de ikke tåler birk og hassel; om sommeren, hvis de ikke tåler græs; og i sensommer og efterår, hvis det er gråbynke, de er allergiske over for. Lige så mange får det, når de er sammen med hunde eller katte, og talrige andre er allergiske over for dufte, kemikalier, røg og mange andre ting.

Alle disse mange allergener (altså stoffer, vi er overfølsomme over for) vil speciel følsomme slimhinder i næsen og øjnene reagere på, og i næsen får man typisk en opsvulmen af slimhindernes celler, så man føler sig ”tyk” og tillukket og snøvler, når man taler.

Høfeber er ganske uskadeligt, men stærkt generende, når øjne og næse løber.

Næsespray med efedrin-lignende medicin

En hyppig behandling af høfeber er næsespray med efedrin-lignende medicin, som får slimhindehævelsen til at lægge sig.  De første gange, man bruger en sådan spray, giver den en umiddelbar lettelse, så man frit kan tale og trække vejret gennem næsen igen.

Men disse sprays har en grim bivirkning, hvis man fristes til at bruge dem længere end en uge ad gangen. De giver tilvænning i slimhinderne. Mange har derfor oplevet, at de bliver kroniske snøvlere, fordi de har anvendt sprayen så længe, at slimhinderne kun kan fungere normalt, hvis de sprayer sig konstant. Og det har slimhinderne ikke godt af.

Så det er vigtigt, at man ikke anvender denne type spray i mere end et par dage, - højst en uge.

Også ved forkølelse

De efedrinlignende sprays kan også anvendes ved forkølelse, hvor det immunologiske respons (cytokinstorm) giver samme slimhindereaktion i form af hævelse. Også der finder de efedrinlignende sprays anvendelse for at lindre, men man skal huske på, at selv om det ”blot er en næsespray”, så er der tale om potent medicin, som kan være skadelig at anvende for gravide eller for mennesker med grøn stær, forhøjet blodtryk, hjerteproblemer, sukkersyge og stofskiftelidelser.

Næsesprays med naturlige, æteriske olier

I modsætning hertil står de naturlige, æteriske olier, som uden problemer kan anvendes ved disse lidelser.

Flere og flere er heldigvis begyndt at anvende de naturlige olier som f.eks. pebermynte, som man kan dryppe i en kop varm te og drikke, eller man kan indånde dampene. Den mest elegante løsning er dog at bruge disse olier i en spray. Det letter meget effektivt på vejrtrækningen gennem næsen.

Sagen er nemlig, at naturen er udmærket i stand til at forsyne os med stoffer, som har stort set samme virkning som den potente medicin, men med langt færre bivirkninger. Således er det også med de æteriske olier, som kan få en slimhindehævelse til at falde. Der drejer sig primært om de naturlige olier som pebermynteolie, ricinusolie, eukalyptusolie, kamilleolie, limeolie og citronolie.

3 grunde til at bruge naturlige, æteriske olier

Fordelen ved disse olier er:

  1. At de giver luft i næsen, så vi ikke udtørrer bronchierne og får den typiske hoste efter en forkølelse.
  2. De er helt ufarlige.
  3. De naturlige olier har den store fordel, at de ikke giver tilvænning. Det betyder, at man roligt kan bruge dem i ugevis uden problemer bagefter.

Dette er en fordel specielt, når forkølelsen har udviklet sig til en bihulebetændelse, hvor det netop er nødvendigt at holde ”drænhullerne” til bihulerne åbne i længere tid.

Det er således ikke nødvendigt at bruge potent medicin med potentielle bivirkninger, fordi man er blevet lidt tæt i næsen. Naturen har ganske fortrinlige midler til dette brug.

Noget du har hørt før? Ja. Og du kommer til at høre det igen og igen.

Claus Hancke
Speciallæge i Almen Medicin
www.iom.dk

Vedligehold din sundhed med naturlige produkter

Vi tror på, at vi i naturen finder alt, som vi behøver for at vedligeholde et godt helbred. Og det er vores mål at støtte dig i at vedligeholde din sundhed.

Læs mere her

Årets gang i A. Vogels have

For A. Vogel var det afgørende at have hjertet med, når han dyrkede sin have. Hver årstid i A. Vogels have er unik og vigtig på hver deres måde!

Læs om årets gang i A. Vogels have

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og modtag spændende viden om helsekost og sundhed. Du får også årstidsspecifik vejledning og relevante rabatter som en af de første.  

Tilmeld dig her