A.Vogel Blog

Mere end 200 forskellige
typer virus kan give forkølelse

Læs her om årsager, symptomer, smitte og forebyggelse af lettere forkølelsessymptomer

Ofte stillede spørgsmål og svar om forkølelse

avogel.dk / symptomer / forkølelse

Forkølelse

Hvad er forkølelse, hvordan opstår den og hvordan behandler du den?

Hvad er en forkølelse

Hvad er forkølelse?

En forkølelse er en virus sygdom, som sætter sig i de øvre luftveje. Der er mere end 200 kendte forkølelsesvira, det er derfor man kan blive forkølet igen og igen.

Forkølelse kaldes ofte ”en almindelig forkølelse” netop fordi det er en ret hyppig sygdom. Det er meget normalt at blive forkølet 2-4 gange om året, de fleste gange i vinterhalvåret.

I engelsk talende lande skelner man ofte mellem en almindelig forkølelse og en ”head cold” – betegnelsen ”head cold ” bruges når det primært er næse og bihuler som er angrebet.

symptomer p

Symptomer

Forkølelsesvirus sætter sig på de varme og bløde slimhinder i næse, mund og bihuler og derfor er det tit der de første symptomer mærkes.

Det første symptom er oftest irritation, kilden eller kløe i halsen; men symptomerne kan også være tilstoppet næse eller stærk sved.

Symptomerne opstår typisk 1-2 dage efter du er blevet smittet og de kan vare op til en uge. Som regel er det et fredeligt forløb, men der findes en række sygdomme, som kan følge i kølvandet på en forkølelse.

Følg linket til mere information om forkølelsessymptomer og potentielle følgesygdomme.

-hvordan opstår en forkølelse

Hvad forårsager en forkølelse?

En almindelig forkølelse kan stamme fra hvilken som helst af de cirka 200 forkølelsesvira der findes. Hvis du bliver smittet af en af dem, vil dit immunsystem reagere og forsøge at bekæmpe infektionen. Dette bevirker en inflammation som giver de velkendte forkølelses symptomer.

Forkølelsesvirus findes mange steder, fra små dråber i luften, til håndtaget på en rulletrappe. Du kan tage dine forholdsregler for at undgå smitte, hyppig håndvask er en god forholdsregel.

Følg linket og læs mere om årsager til forkølelse

behandling

Behandling

Der findes ingen forkølelses kur – kun midler der lindrer og hjælper med at bekæmpe infektionen.

  • Smertestillende midler såsom aspirin, ibuprofen og paracetamol kan lindre muskelsmerter og hovepine, derfor er de nogle af de mest brugte konventionelle midler i behandling af forkølelse og influenza
  • Næsespray kan hjælpe med at klare en stoppet næse.
  • Hostemidler/ -sirup kan mindske hosteanfald, og der findes et bredt udvalg alt efter om du har krillerhoste, tør hoste eller andre former for ukompliceret hoste.
Echinaforce styrker immunforsvaret

Et af de mest brugte naturlægemidler er Echinaforce, som virker ved at støtte immunforsvaret og dermed gøre det nemmere for kroppen selv at bekæmpe infektionen.  • En lang række husråd har også været brugt i mange år, fx. romtoddy og et simpelt glas vand
  • Antibiotika, som bekæmper bakterie infektioner, hjælper ikke på forkølelser da de skyldes virus. Derfor er langt de fleste læger tilbageholdende med at udskrive antibiotika mod selv en slem forkølelse, med mindre, der også er tale om en medfølgende bakterie infektion.

Yderligere viden

Forkølelsens historie

Forkølelse er beskrevet på gamle egyptiske papyrus så langt tilbage som før det 16. århundrede. f Kr. I det 16. århundrede e Kr. kom udtrykket ”almindelig forkølelse” i spil første gang, og navnet opstod af, at forkølelsessymptomer ligner den tilstand der opstår, når man er udenfor i koldt vejr. I 1956 opdagede man rhinovirus og at det er dette virus, som er skyld i en forkølelse.

Læs mere:
Forkølelsesvirus

Forkølelses symptomer

Hvad kan du selv gøre mod forkølelsen

Echinaforce

Gode råd til at undgå forkølelse

Følg A.Vogel på Facebook

0 Produkt(er) i din indkøbskurv