A.Vogel Blog
Forkølelsessymptomer

avogel.dk / symptomer / forkølelse / forkølelsessymptomer

Forkølelsessymptomer

Hvad er symptomerne på en forkølelse og hvornår kommer de?De mest almindelige forkølelsessymptomer

Selvom der er over 200 forkølelsesvira, så er der en tendens til, at forløbet i en forkølelse er relativt ensartet.

 • Forkølelsessymptomer opstår 1-2 dage efter du er blevet smittet. Typisk vil du få ondt i halsen, hoste eller mild hæshed. Måske oplever du også, at du enten får en tilstoppet næse, løbende næse eller pludselig nyser meget.
 • Som din forkølelse udvikler sig begynder næsen typisk at løbe mere med gradvist tykkere sekret. Ofte vil din næse føltes stoppet og det er svært at sove.
 • Den tilstoppede næse kan give hovedpine, hvilket typisk sker ved tilstoppede bihuler.
mindre almindelige symptomer på forkølelse

Mindre almindelige forkølelsessymptomer

 • Følelse af træthed – en følelse af, at du er flad og mangler energi til dagens gøremål,  både fysiske og psykiske.
 • Ondt i øret – når væske samler sig i øret bag trommehinden og øger trykket, dette tryk giver smerter, især hvis der er en infektion også. Dette kaldes mellemørebetændelse og rammer hyppigst børn.
 • Muskelsmerter – dette ses oftere i forbindelse med influenza. Men en slem forkølelse kan være svær at skelne fra en influenza og kan også give muskelsmerter. Årsagen er, at din krop går til kamp mod infektionen ved at udløse en masse kemiske stoffer, som kan give inflammation i muskler og led.
 • Feber og svedeture – dette er normalt i forbindelse med en slem forkølelse. Feber er kroppens måde at bekæmpe infektioner på, da hverken virus eller bakterier bryder sig om høje temperaturer. Feber kan følges af kraftige svedeture, også om natten. 


forkølelseskomplikationer

Komplikationer til en forkølelse

I de fleste tilfælde forsvinder en forkølelse stille og roligt efter nogle dage, uden komplikationer. Hoste og ondt i halsen kan være irriterende, men varer sjældent mere end en uges tid. Men, i sjældne tilfælde, kan der komme komplikationer i forbindelse med forkølelse:

 • Bihulebetændelse – bihulerne er små luftfyldte hulrum bag kindbenene og panden. Deres slimhinder kan blive inflammerede og det giver smerter. Som regel forsvinder dette efter 2-3 uger, men kan dog komme tilbage.
 • Lungebetændelse – i sjældne tilfælde kan en forkølelse lede til infektion i brystet eller lungebetændelse.  Dette sker når lungevævet bliver inficeret og gør det svært at trække vejret. Ældre, børn, rygerne og mennesker med nedsat immunforsvar er i størst risiko for at udvikle lungebetændelse i forbindelse med en forkølelse.
 • Forværring af astma – astma er en kronisk tilstand som gør at dine luftveje trækker sig sammen, bliver mindre og gør det sværere at trække vejret. En forkølelse kan betyde, at slimhinderne ii luftvejene svulmer op og er årsag til åndedrætsbesvær, kendt som astma anfald.


Hvornår skal jeg gå til lægem med min forkølelse

Hvornår bør jeg søge læge?

Det er ikke sandsynligt, at du skal til læge når du er forkølet. Med brug af konventionelle og naturlige lægemidler fra apoteket og helsekosten, som f. eks. Echinaforce, er det mest sandsynlige at din forkølelse forsvinder i løbet af en uges tid.

Men du bør søge læge hvis;

 • Dine symptomer ikke forsvinder eller mildnes i løbet af 10 dage.
 • Du udvikler komplikationer, som beskrevet overfor.
 • Du er bekymret for dit helbred.


Læs mere:

Forkølelse

Forkølelsesvirus

Behandling af forkølelse

Echinaforce

Gode råd mod forkølelse

Følg A.Vogel på Facebook

0 Produkt(er) i din indkøbskurv