A.Vogel Blog

avogel.dk / symptomer / forkølelse / forkølelsesvirus

Forkølelsesvirus

Forkølelse forårsages af virus.
Forskere mener der er over 200 forskellige vira, som giver forkølelse.

Den mest almindelige forkølelsesvirus er rhinovirus  (rhino betyder næse). Der findes over 100 varianter af denne virus. Af andre forkølelsesvirus kan nævnes coronavirus, adenovirus og RSV (respiratorisk syncitial virus).

Fordi der er mange familier af forkølelsesvirus betyder det at man kan blive forkølet igen og igen, for selvom man bliver immun overfor den ene virus, så er der en anden man ikke er immun overfor – endnu. Eller sagt på en anden måde, såsnart du har opbygget immunitet overfor en virus type kommer der en anden forbi som ser bare lidt anderledes ud og du kan blive smittet.


Hvordan bliver man forkølet?

Hvordan bliver du forkølet?

Forkølelsen er mest smitsom 2-4 dage efter symptomerne har vist sig, og man kan smitte i op til 3 uger.

Spredningen foregår via virus i luften, som spredes via nys og hoste. Du kan også blive smittet ved at have fysisk kontakt med en der er forkølet, fx. ved at give hånd eller kysse. Før i tiden mente man, at det var den hyppigste smitteårsag.

Men nyere forskning har vist, at det er muligt at blive smittet via indirekte kontakt, og det menes nu at det faktisk er den primære årsag til smitte. Hvis en forkølet person rører ved sin mund eller næse får vedkommende tusinder af virus-partikler på hænderne. Når vedkommende derefter rører ved et gelænder, et håndtag, en telefon, et tastatur eller lignende efterlades viruspartikler på denne overflade. Den næste som rører ved denne overflade samler så viruspartiklerne op og udsættes for smitte næste gang vedkommende rører ved mund eller næse.

Hvor kommer jeg i kontakt med forkølelsesvirus

Hvor findes forkølelsesvirus?

  • Computermus – optil 45 % af alle computermus har virus partikler på sig og kan faktisk rumme op til 3 gange så mange smittestoffer som et toiletsæde.
  • Pengesedler – et forkølelsesvirus kan overleve på en pengeseddel i op til 17 dage.
  • Kontorer – ca. 40 % af et kontor, incl. borde, stole, computere og telefoner er dækket af forkølelsesvirus. En mands kontor vil typisk have flere vira end en kvindes.
  • Rulletrappe gelændere –over 40% af disse er meget virus forurenede
  • Benzinpumper – de menes faktisk, at have den største viruskoncentration på offentlige steder.

Hvordan undgår jeg at komme i kontakt med forkølelsesvirus

Hvordan undgåes forkølelsesvirus?

I løbet af vintermånederne er der særligt mange virus i omløb så det kan være rigtig svært at undgå smitte. Der er dog ting du kan gøre, for at undgå smitte.

  • Vær opmærksom på, hvad du rører ved. Husk på hvor mange smittestoffer der kan ligge på diverse overflader. Hvis du er nødt til at bruge et gelænder på en rulletrappe, så dæk dine hænder til med handsker eller ærme, således at virus ikke får mulighed for at sætte sig på din hud.
  • Lad være med at dele – virus ligger gerne på telefoner og den slags, men lad være med at dele bestik og glas, især hvis den du deler med, allerede er forkølet.
  • Vask hænder jævnligt – den nemmeste måde for virus at sprede sig på er via det du rører ved. Derfor kan du forhindre en del smitte ved at vaske hænder jævnligt.

Læs mere:
Forkølelse

Forkølelses symptomer

Hvad kan du selv gøre mod forkølelsen

Echinaforce

Gode råd til at undgå en forkølelseFølg A.Vogel på Facebook

0 Produkt(er) i din indkøbskurv